Ce trebuie sa stie persoanele fizice care presteaza activitati de infrumusetare si intretinere corporala? Ghid ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Persoanele fizice care presteaza servicii de infrumusetare sau intretinere corporala trebuie sa tina cont de cateva prevederi legislative.

Aceste persoane își pot desfăşura activitatea în următoarele forme de organizare:
a) individual şi independent, ca persoane fizice autorizate;
b) ca întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale;
c) ca membri ai unei întreprinderi familiale.

Ulterior înregistrării în registrul comerţului şi autorizării funcţionării, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

În cazul în care încep activitatea în cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune Declarația unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

În declarația unică contribuabilul va completa în mod corespunzător Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate, prin intermediul căruia contribuabilii își exercita și opțiunea privind determinarea venitului net anual:

  • fie pe baza normelor de venit;
  • fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

În situația în care persoana fizică începe activitatea în luna decembrie a anului de impunere, aceasta va depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de impunere.

Ghidul este disponibil aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_infrumusetare_2023.pdf.

Articole similare

Comentariul tau aici